Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Οι ανθρωποι μας, μερος ΣΤ΄.

Δυσκολα θα βρει κανεις στην κατηγορια μας προπονητη με το βιογραφικο του Νωντα Μπαϊμπου. Παικτης Α΄ Εθνικης Κατηγοριας με τα χρωματα του ιστορικου Α.Ο. Παραδεισου, προπονητης Α1 Κατηγοριας Ανδρων στον Πανερυθραϊκο Α.Σ. και τον Παναθηναϊκο, στατιστικολογος στον Ολυμπιακο, βοηθος προπονητη και στατιστικολογος στην Εθνικη ομαδα των ανδρων ...... Τρεις φορες πρωταθλητης Ελλαδας, 4ος Μεσογειονικης,  5ος Ολυμπιονικης, 7ος σε Παγκοσμιο Πρωταθλημα, 7ος σε Πανευρωπαϊκο Πρωταθλημα, τρεις πρωτιες σε προκριματικα Παγκοσμιου Πρωταθληματος ειναι μαλλον αρκετες διακρισεις για να γεμισει κορνιζες καποιος απο τους τοιχους του σπιτιου του.
Τι κανει λοιπον ο Νωντας Μπαϊμπος στη Νικη Αμαρουσιου;
Πρωτα απ' ολα ειναι Μαρουσιωτης. Δευτερον εχει δυο παιδια που δεν ειναι σωστο να κανουν σαραντα μερες να τον δουν γιατι ειναι με την Εθνικη στην Αργεντινη! Οι μεγαλες ομαδες εχουν και μεγαλες συγκινησεις αλλα το κοστος σε χρονο και προσωπικη ζωη ειναι τεραστιο. Ισως καποια στιγμη επιστρεψω σε ψηλοτερο επιπεδο αλλα προς το παρον η Νικη και ο Φοιβος Ολυμπιακου Χωριου -μην τον ξεχναμε- με γεμιζουν και με ευχαριστουν.
Εισαι καθηγητης Φυσικης Αγωγης σε σχολειο. Εχει τελικα ρολο να παιξει ο 'γυμναστης' στη μαθητικη νεολαια;
Μεγαλο. Περα απο την παιδαγωγικη πλευρα του μαθηματος, που ειναι και μια ξεχωριστη αλλωστε περιπτωση μεσα στο σχολικο προγραμμα, μπορουμε να προσφερουμε  πολλα με την επιλογη αθληματος καταλληλου για καθε παιδι. Δε μιλαω για εξειδικευση, αλλα για γενικους τομεις -στιβο, ομαδικα κ.λ.π. Ηδη στο Μαρουσι εχουμε μια αρκετα προχωρημενη συνεργασια και με τα σωματεια και με το Δημο, για να κατευθυνουμε τα παιδια οπου μπορουν να τα καταφερουν και τους αρεσει συγχρονως.
Με τα δικα σου παιδια τι κανεις;
Ο γιος μου ειναι 12 χρονων και παιζει χαντμπολ. Η κορη μου ειναι 10 και παιζει βολλεϋ. Σε διαβεβαιω οτι δεν τα εσπρωξα εγω σε αυτες τις κατευθυνσεις. Δοκιμασαν πολλα σπορ και φαινονται να το διασκεδαζουν περισσοτερο με τις επιλογες αυτες. Μπορω να σου πω μαλιστα, οτι παρα τη μικρη τους ηλικια ειναι ωριμες επιλογες και τις εκαναν χωρις το παραμικρο αγχος.
Σαν παικτης σε τι θεση επαιζες;
Μια ζωη πασαδορος. Κυριως στον  Παραδεισο με συμπαικτη το Στελιο Προσαλικα, πριν συνεργαστουμε και σε τεχνικο επιπεδο, και λιγα χρονια στο Μαρουσι, την Πολιτεια, τη Φιλοθεη και το Φοιβο. Ενα πραγμα που με στενοχωρει στη Α΄ Αθηνας -γιατι κανω και τις αναποφευκτες συγκρισεις με το παρελθον- ειναι η μερα και ωρα που παιζουμε τους αγωνες μας. Δε μπορει Δευτερα βραδυ να γεμισει το γηπεδο και να παιξουν τα κοριτσια με μεγαλο κοινο, που σε ενθουσιαζει και σε σπρωχνει προς την επιτυχια.
Απο ολες αυτες τις προπονητικες σου θεσεις, ποια θα ελεγες οτι χαρηκες περισσοτερο και ποια θεωρεις τη σπουδαιοτερη στιγμη της καριερας σου;
Η πιο δημιουργικη μου περιοδος ειναι αυτη στο Ολυμπιακο Χωριο. Ξεκινησαμε απο το μηδεν, εχουμε φτασει σε ανταγωνιστικο σημειο και ολο το Χωριο παρακολουθει την ομαδα και αγκαλιαζει την προσπαθεια μας. Ο Πανερυθραϊκος ηταν high-light για το βιογραφικο ενος προπονητη. Η Α1 δεν παυει να ειναι η βιτρινα του βολλεϋ παρα τα προβληματα της.
Πως βλεπεις τα πραγματα στη Νικη;
Ελπιζω καποια στιγμη να λυθει το γηπεδικο προβλημα. Με σταθερο γηπεδο μπορουμε να σχεδιασουμε το επομενο βημα. Απο οργανωση και υποδομες τα παμε πολυ καλα, αλλα το γηπεδο θα μας απογειωσει. Εχω και μια προταση προς το Δημαρχο, αμεσα εφαρμοσιμη: ειμαστε ο Ολυμπιακος Δημος και δε χρησιμοποιουμε καθολου τα γηπεδα του Ο.Α.Κ.Α. Μηπως θα επρεπε αυτη η ανισοτητα -για να μην πω αδικια- πρεπει να διορθωθει;
Εχουν τελικα διαφορες αντρες-γυναικες σαν αντικειμενα της προπονητικης;
Οι διαφορες, ιδιαιτερα στο βολλεϋ, ειναι μυθος. Αντιδρουν με τον ιδιο ακριβως τροπο και η ασφαλεια του σκορ καθοριζει σε μεγαλο βαθμο τη συμπεριφορα τους. Ισως οι γυναικες ειναι λιγο πιο ευαισθητες στις φωνες, αλλα μπορουν να γινουν πολυ πιο επιθετικες αγωνιστικα απο τους αντρες και γενικα ειναι ικανες για περισσοτερα απο αυτα που σχεδιαζεις.
Δ.Ν.Τ στο χωρο του βολλεϋ χρειαζεται;
Παντα υπηρχαν οικονομικα προβληματα στο χωρο μας. Τωρα απλως οι μεγαλοστομιες και οι υποσχεσεις σε αφηνουν εκτεθειμενο. Αφου οι μικροτερες ομαδες μπορουν να εξασφαλισουν πορους για να πετυχουν τους στοχους τους, φαντασου οι μεγαλες. Μοντελα οικονομικης διαχειρισης σαν τον Πανερυθραϊκο ή τον Ηρακλη Κηφισιας  ειναι απολυτως εφικτα και μπορουν να εφαρμοστουν ακομα και σε ομαδες που κανουν πρωταθλητισμο.
Τα χρονια περνανε, οι αθλητες αλλαζουν;
Οχι, η νοοτροπια των αθλητων παραμενει μια σταθερη αξια. Ο προπονητης που θα ασχοληθει μαζι τους θα τους κερδισει ειτε ειναι αρχαριοι ειτε προχωρημενοι. Απλως πρεπει να προσαρμοζεσαι στο χαρακτηρα καθε αθλητη και να ασχολεισαι και ατομικα με τον καθενα απο αυτους. Ετσι θα δεις αποτελεσματα και σε ομαδικο επιπεδο.
Τι ειδους προσαρμογες πρεπει ομως να κανει ενας αντρας προπονητης για να καθοδηγει μια γυναικεια ομαδα;
Η εμπειρια και τα πολλα χρονια στους παγκους ειναι πολυτιμοι συμβουλοι. Αν τις σεβεσαι σαν αθλητριες -και το δειχνεις- θα πετυχεις. Για να ειμαι ειλικρινης, παρελαβα απο τον προκατοχο μου, τον Φωτη το Μαντζιο, ενα πολυ καλο κλιμα στην ομαδα, και το κλιμα συντηρειται καλο χαρις στις προσπαθειες του Βασιλη του Καλαντζη και του Κωστα του Παπακωνσταντινου. Απο οσα μπορω να καταλαβω, και η μεταξυ των κοριτσιων σχεση ειναι πολυ καλη, και αυτο κανει τη δουλεια μου ευκολοτερη.
Η πολυωρη απασχοληση σου στο παρκε δημιουργει γκρινιες στο σπιτι;
Υπαρχει μεγαλη συμπαρασταση απο τους δικους μου και γενικα ηρεμια στο οικογενειακο περιβαλλον. Αλλωστε τα πολλα ζορια τα τραβηξε η γυναικα μου οταν ημουνα στην Εθνικη ομαδα και ελειπα πολυ καιρο στο εξωτερικο, που τα παιδια μας ηταν και μικροτερα. Τωρα ειμαστε πιο πολλες ωρες μαζι και τα παιδια ακομα εχουν συνειδητοποιησει οτι το βολλεϋ ειναι η δουλεια μου και αναποφευκτα θα μου τρωει αρκετο χρονο.
Η συζητηση μας δεν εγινε νωριτερα γιατι ηθελα να εχεις απο πρωτο χερι μια εικονα ολων των αντιπαλων μας.
Η Θετιδα ειναι μια καλη και φιλοδοξη ομαδα και δεν ειναι αδικια το τριποντο που μας χωριζει. Βεβαια μας αντιμετωπισε στην εδρα της, σε μια απο τις δυσκολοτερες συγκυριες της φετινης σεζον -ειχαμε τραυματισμους, μεγαλες στενοχωριες- και παλι αν παιρναμε το πρωτο σετ θα βλεπαμε αλλο παιχνιδι. Θα εχουμε την ευκαιρια μας στο δευτερο γυρο.
Χαλανδρι, Παλληνη και Κορωπι ειναι δυσκολοι αντιπαλοι, που θα καθορισουν την πορεια του πρωταθληματος. Η Χαλκιδα επισης θεωρω οτι αδικειται απο τη βαθμολογικη της θεση. Εμεις εχουμε δυσκολο εκτος εδρας προγραμμα και εκει θα κριθει η συνολικη φετινη μας επιδοση.
Να πω και κατι γενικοτερο. Η ομοσπονδια πρεπει να αναθεωρησει τον τροπο με τον οποιο ανεβοκατεβαινουν κατηγορια οι ομαδες. Να υπαρχουν π.χ. play-off μεταξυ των τελευταιων καθε κατηγοριας και των πρωτων της απο κατω κατηγοριας. Οι ομαδες της Ε.Σ.Π.Α.Α.Α. και της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. αδικουνται απο την a priori ανοδο των επαρχιακων ομαδων, που σχεδον παντα ειναι πιο αδυναμες απο τους δευτεραθλητες και τριταθλητες της Αθηνας και του Πειραια.
Στον παγκο δειχνεις υπερβολικα ηρεμος. Σε συνδυασμο και με την πλειοψηφια των παικτριων σου, που επισης ειναι πολυ ηρεμες, μηπως υπαρχει ενα ελλειμμα δυναμισμου στην ομαδα;
Δεν ειμαι ηρεμος, βρισκομαι συνεχεια σε μια εσωτερικη ενταση αλλα δεν μπορω να αρχισω να συμπεριφερομαι σαν οπαδος. Κανω τις παρατηρησεις μου μεσα στο παιχνιδι, με τη διαφορα οτι καθε παικτρια θελει τη δικη της προσεγγιση. Στην προπονηση ειμαι πιο καυστικος και στο τελος-τελος δεν ξεχναω οτι τα κοριτσια δεν ειναι επαγγελματιες, αλλα κανουν το κεφι τους και με αρκετες θυσιες στην υπολοιπη ζωη τους πολλες φορες. Οι φετινες προσθηκες παντως στο ροστερ της ομαδας μας εδωσαν μια ενεργεια που ομολογω οτι την ειχαμε αναγκη.
Ξερω οτι παρακολουθεις το υλικο των υποδομων της Νικης, ειτε αμεσα ειτε μεσω των προπονητριων των μικροτερων αθλητριων. Ειναι τελικα εφικτη η στελεχωση μιας ομαδας με ψηλους στοχους απο τα φυτωρια της;
Απολυτα εφικτη. Οσο τα σωματεια θα μαζευουν 'μισθοφορους' με ψευτικες υποσχεσεις, οι 'μαυρες τρυπες' θα μεγαλωνουν και ο χωρος θα συρρικνωνεται. Τα ποσα που κυκλοφορουν για μεταγραφες και μισθους στην πιατσα ειναι υπερβολικα και ποτε δεν εξοφλουνται. Χρειαζεσαι ομως μια πενταετια περιπου για να πεις οτι θα φτιαξεις μια ανταγωνιστικη ομαδα απο δικα σου παιδια, και εννοειται οτι τα χρονια αυτα θα κανεις πολλη δουλεια και σε πολλα επιπεδα.
Που παμε λοιπον τελικα coach με το παρον υλικο μας;
Δε θα ηθελα καμμια προσθηκη στο ανθρωπινο υλικο μας αυτη τη στιγμη. Ειμαι υπευθυνος για την επιλογη αυτων των αθλητριων και ικανοποιημενος απο τη δουλεια τους. Καναμε εμφανισεις καλυτερες απο αυτες που ηλπιζα οταν ξεκιναγαμε, και ειχαμε ποιοτητα και εξελιξη στην προσπαθεια μας. Σαν ανθρωπος του Μαρουσιου θα ηθελα να ανεβει η Νικη ενα σκαλακι. Αλλα και αν δεν το ανεβουμε, ενα νοικοκυρεμενο σωματειο σαν το δικο μας θα συνεχισει να προκοβει και ειναι στο χερι της διοικησης του να κρινει αν χρειαζεται οποιαδηποτε αλλαγη στην πορεια του. Ευχαριστω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου